De Maand van de Geschiedenis van start in Den Haag

Gepubliceerd op: 7 oktober 2024 09:00

De maand oktober staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Ook dit jaar organiseert Bibliotheek Den Haag samen met het Haags Gemeentearchief (HGA) en andere erfgoedpartners een reeks boeiende activiteiten in de stad. Onder het thema ‘Echt Nep’ worden bezoekers uitgenodigd om de dunne lijn tussen feit en fictie te verkennen, een thema dat actueler is dan ooit in een tijdperk van nepnieuws, complottheorieën en deepfakes.

"Door te begrijpen hoe beeldvorming en misleiding door de eeuwen heen invloed hebben gehad, kunnen we bewuster omgaan met de wereld van vandaag," zegt Saskia Kuus, kunsthistoricus en programmaleider cultuur bij Bibliotheek Den Haag.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Met het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ biedt de Haagse Maand van de Geschiedenis een breed scala aan activiteiten. Van inspirerende lezingen tot historische rondleidingen, er is voor ieder wat wils. "Door te begrijpen hoe beeldvorming en misleiding door de eeuwen heen invloed hebben gehad, kunnen we bewuster omgaan met de wereld van vandaag," zegt Saskia Kuus, kunsthistoricus en programmaleider cultuur bij Bibliotheek Den Haag. "De Maand van de Geschiedenis biedt ons de kans om lessen uit het verleden te trekken en daarmee sterker in het heden te staan." 

Hoogtepunten uit het programma

Een van de hoogtepunten van dit jaar is de lezing van antropoloog Renzo Duin. Hij duikt in eeuwenlang verspreid nepnieuws over Afrika, Azië en Amerika, en bespreekt historische voorbeelden van fabelachtige wezens die ooit opdoken in het reisverslag van Jan van Mandeville. Daarnaast zal filosoof Hans Schnitzler op 22 oktober in zijn lezing ‘De mens, de machine & de therapeut’ onderzoeken hoe technologie onze perceptie van mens-zijn beïnvloedt in tijden van kunstmatige intelligentie en robotisering. Volgens Schnitzler is het begrijpen van onze geschiedenis essentieel om te begrijpen wie we vandaag de dag zijn. Een derde bijzondere activiteit is een exclusieve rondleiding door de depots van het Haags Gemeentearchief, onder het stadhuis aan het Spui. Hier krijgen bezoekers de kans om te zien hoe de geschiedenis van de stad bewaard wordt en of er nepstukken in de collecties verborgen zitten. 

Verken je eigen buurt en stad

Met een rijk programma door heel Den Haag kan iedereen zijn of haar eigen buurt en stad verkennen. Zo is er toegang tot meer dan 200.000 foto’s en historische documenten uit de Haagse Couranten collectie. "Geschiedenis is overal om ons heen, van de straat waar je woont tot de wijk van je grootouders," aldus Kuus. "Met onze programma’s brengen we die verhalen tot leven." 

Praktische informatie

Alle activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis zijn gratis, maar voor sommige evenementen is aanmelding verplicht. Meer informatie en het volledige programma zijn hier te vinden

Beleef de geschiedenis van Den Haag en ontdek hoe de lijn tussen echt en nep door de eeuwen heen is vervaagd.