Wijkbibliotheken onmisbaar door sterke aansluiting op lokale behoeften

Gepubliceerd op: 13 april 2025 11:45

Een geactualiseerde visie van Bibliotheek Den Haag en de gemeente Den Haag benadrukt de steeds belangrijkere rol van wijkbibliotheken in het dagelijks leven van Hagenaars. Wijkbibliotheken brengen verschillende culturen samen, ondersteunen inwoners bij het leren van een nieuwe taal, bieden een veilige plek voor ontmoeting en persoonlijke ontwikkeling, en zijn onmisbaar voor wie hulp zoekt bij digitale dienstverlening of het vinden van informatie.

Met een groeiende stad, verdichting van bestaande wijken en de bouw van nieuwe woongebieden, neemt ook de behoefte aan toegankelijke, goed verspreide wijkbibliotheken toe. Het stadsbestuur investeert daarom in uitbreiding én modernisering van de bibliotheekvoorzieningen.

“De bibliotheek is onmisbaar voor onze wijken,” aldus wethouder Bibliotheken Robert van Asten. “Het is prachtig om te zien hoeveel verschillende mensen – jong en oud, van allerlei achtergronden – in de bieb vinden wat ze nodig hebben: van lezen en leren tot cultuur en ontmoeting. Omdat de stad blijft groeien en de maatschappelijke rol van de bibliotheek toeneemt, blijven we inzetten op wijkbibliotheken. Elke vestiging met een eigen karakter, passend bij de wijk.”

Meegroeien met de stad

De impact van Bibliotheek Den Haag groeit elk jaar. In 2024:

  • Telde de stad 56 locaties: 17 vestigingen en 39 scholen met een Bibliotheek op School.
  • Werden bijna 2 miljoen fysieke bezoeken gebracht aan de 17 vestigingen.
  • Organiseerde de bibliotheek ruim 13.000 activiteiten, met meer dan 235.000 deelnemers.
  • Boden 15 Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) hulp bij digitale overheidszaken.
  • Werden er 5.560 vragen gesteld bij de IDO’s. 

“Deze cijfers laten zien dat de bibliotheek een plek is waar mensen kunnen leren, zich ontwikkelen én onderdeel zijn van een gemeenschap, vervolgt Van Asten.  Bibliotheken groeien mee met de stad en spelen in op lokale thema’s zoals de wijkagenda’s, het Actieplan Laak en het Nationaal Programma Zuidwest.”

Uitbreiding en betere spreiding van wijkbibliotheken

Om de bibliotheekvoorzieningen toekomstbestendig te maken, wordt in de visie gekeken naar uitbreiding van de locaties. “We willen dat elke inwoner van Den Haag toegang heeft tot een toegankelijke en inspirerende bibliotheek in de eigen buurt,” zegt Sam Hermans, directeur van Bibliotheek Den Haag. “Daarom investeren we in nieuwe vestigingen op plekken waar behoefte is, en maken we bestaande locaties aantrekkelijker en functioneler. Zo blijft de bibliotheek een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, leren en zich blijven ontwikkelen.” De focus komt in eerste instantie te liggen op de eerder aangekondigde ambities in Moerwijk, Benoordenhout en Mariahoeve. De vestigingen Spoorwijk, Binckhorst, Rustenburg-Oostbroek/Leyenburg en Duindorp zijn opgenomen in de geactualiseerde visie, maar daarvoor wordt gekeken naar de mogelijkheden en financiële haalbaarheid.

“We willen dat elke inwoner van Den Haag toegang heeft tot een toegankelijke en inspirerende bibliotheek in de eigen buurt,” zegt Sam Hermans, directeur van Bibliotheek Den Haag. “Daarom investeren we in nieuwe vestigingen op plekken waar behoefte is, en maken we bestaande locaties aantrekkelijker en functioneler. Zo blijft de bibliotheek een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, leren en zich blijven ontwikkelen.” 

Actieve betrokkenheid van bewoners

Een sterke wijkbibliotheek sluit aan op de wensen en behoeften van de bewoners. Daarom zijn er in 2024 diverse participatietrajecten georganiseerd. Inwoners konden op verschillende manieren – digitaal en op locatie – hun ideeën en suggesties delen. Ook studenten van ROC Mondriaan en de Haagse Hogeschool dachten mee over de bibliotheek. Elke wijkbibliotheek krijgt zo een eigen karakter en maatschappelijke functie, afgestemd op de wijk.