De Bibliotheek op school in Den Haag officieel van start 

Gepubliceerd op: 19 september 2024 09:32

De Gemeente Den Haag, Bibliotheek Den Haag en het Haagse onderwijs hebben het startschot gegeven voor De Bibliotheek op school. Met ingang van schooljaar 2024/2025 wordt De Bibliotheek op school geïntroduceerd op 33 basisscholen, 2 scholen voor praktijkonderwijs en 4 vmbo-scholen in Den Haag. De komende jaren zullen steeds meer scholen zich bij dit initiatief aansluiten.

De Bibliotheek op school is een samenwerkingsverband tussen scholen, Bibliotheek Den Haag en de Gemeente Den Haag. Dit programma biedt scholen een op maat gemaakte collectie voor de schoolbibliotheek en bovendien expertise, activiteiten, leesplannen en trainingen voor docenten, leerkrachten en andere betrokkenen. Daarnaast draagt het programma bij aan mediawijsheid en helpt het om onder andere de voortgang in de leesbevordering te volgen. Het doel: Haagse leerlingen krijgen meer leesplezier, worden digitaal vaardiger en verbeteren hun taalontwikkeling.   

Een duurzame impuls voor het Haagse leesklimaat 

Docenten, leerkrachten, ouders en leescoördinatoren krijgen begeleiding om een positieve leesomgeving te creëren, zodat duizenden leerlingen in Den Haag gestimuleerd worden om meer te lezen.  Sam Hermans, directeur van Bibliotheek Den Haag: "We zijn trots dat De Bibliotheek op school nu ook in Den Haag start. We hadden al allerlei activiteiten voor scholen, maar met de Bibliotheek op school zorgen we er samen voor dat er op school structureel gewerkt wordt aan het verhogen van de leesmotivatie en leesfrequentie van de leerlingen. Het is mooi om te zien hoe dit programma vorm heeft gekregen doordat scholen, Bibliotheek Den Haag en de gemeente hun krachten hebben gebundeld."

Wethouder bibliotheken Robert van Asten: "We willen zo veel mogelijk kinderen in Den Haag verliefd laten worden op lezen! Als je leest, snap je de wereld om je heen. Hoe meer we dat aanmoedigen, hoe beter. Gelukkig komen er al ontzettend veel jonge boekenliefhebbers naar de bibliotheek, maar nu gaan we ook naar de scholen toe. Daar ben ik ontzettend blij mee." 

De ondertekening van de overeenkomst

Met elke deelnemende school wordt de komende tijd een samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar getekend. Afgelopen woensdagmiddag werd de eerste overeenkomst symbolisch getekend. Wethouders Hilbert Bredemeijer (onderwijs) en Robert van Asten (bibliotheken), Sam Hermans (Bibliotheek Den Haag), Karen Peters (College van Bestuur van de Haagse Scholen) en een leerling van OBS Het Galjoen gaven het startschot.  Ook leesmediaconsulenten en schooldirecteur Leonie Thush en adjunct-directeur Linda de Grood waren bij deze bijeenkomst aanwezig.  

Onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer is enthousiast: "Het is geweldig dat we lezen bij kinderen nog meer gaan stimuleren. Lezen is goed voor de taalontwikkeling en verrijkt bovendien de fantasie van kinderen. Met deze samenwerking gaan we de laaggeletterdheid in de stad te lijf." 

Een solide basis en betrokken partners

Voor de uitvoering van dit project heeft Bibliotheek Den Haag de afgelopen maanden een sterk team samengesteld, bestaande uit programmaleiders en leesmediaconsulenten. Deze leesmediaconsulenten zullen ieder gekoppeld worden aan een aantal deelnemende scholen. Samen met de scholen zorgt dit team voor een toekomstgerichte en grondige aanpak. De Bibliotheek op school in Den Haag wordt gefinancierd vanuit bijdragen van de Gemeente (Actieplan Taal) en het Rijk (Masterplan Basisvaardigheden). Daarnaast reserveren scholen in hun eigen begroting ook een bescheiden budget.