Bibliotheek Den Haag organiseert de allereerste editie Offline bij The Shore in Scheveningen

Gepubliceerd op: 4 september 2024 14:30

Bibliotheek Den Haag organiseert de allereerste volledig offline avond aan het strand van Scheveningen. Op donderdag 19 september 2024 van 19:00 tot 21:30 uur komen ruim 50 mensen uit de omgeving van Den Haag naar The Shore om te genieten van een avond zonder digitale afleidingen. In een tijd waarin we voortdurend verbonden zijn met de digitale wereld, biedt deze avond een welkome ontsnapping.

“Tijdens deze avond nodigen we deelnemers uit om hun telefoon in te leveren en plaats te nemen op een comfortabele plek aan het strand”, zegt Liesbeth Bouman, initiatiefnemer van het event en werkzaam bij Bibliotheek Den Haag. “Terwijl de zon ondergaat en de golven zachtjes op de kust breken, kunnen mensen zich verdiepen in een goed boek of kunnen hun journal erbij pakken om creatief aan de slag te gaan. Binnen enkele weken was het event volledig uitverkocht. “Er wordt duidelijk waarde gehecht aan af en toe een paar uur volledig offline te zijn.”  

Het belang van offline gaan

In onze moderne samenleving zijn we voortdurend omringd door technologie. Smartphones en andere digitale apparaten hebben hun weg gevonden in vrijwel elk aspect van ons leven. Hoewel deze technologieën veel voordelen bieden, kunnen ze ook stress veroorzaken. “Dit willen we met dit event doorbreken”, aldus Bouman. “Door af en toe bewust offline te gaan, geven we onze hersenen rust. Het is een moment om te herontdekken hoe het voelt om in het hier en nu te zijn, zonder constante afleiding door je telefoon.”  

De impact op de hersenen en de kracht van lezen

Het lezen van een goed boek werkt niet alleen ontspannend, maar het stimuleert ook de cognitieve functies. Het verdiepen in een boek helpt bij het ontwikkelen van concentratie en bevordert het vermogen om diep na te denken. Offline gaan en creatief bezig zijn of lezen, zijn een krachtige combinatie die de mentale gezondheid ten goede kan komen. Het zorgt ervoor dat we ons losmaken van de hectiek van alledag en ons brein de kans geven om tot rust te komen en zich te herstellen.   

Praktische informatie

Dit evenement is inmiddels volledig uitverkocht, maar de volgende offline editie staat al in de agenda op dinsdag 12 november 2024 in Bibliotheek Ypenburg. De avond is gratis toegankelijk, maar de plaatsen zijn beperkt. Houd de agenda in de gaten om je aan te melden voor de editie bij Bibliotheek Ypenburg.