125 jaar vrede en recht
Bibliotheek Den Haag viert eerste vredesconferentie met lezingen en tentoonstelling
125 jaar geleden werd de eerste vredesconferentie gehouden in Den Haag. De stad groeide in de eeuw erna uit tot het wereldwijde centrum voor vrede en recht. Bibliotheek Den Haag organiseert verschillende activiteiten om stil te staan bij deze historische mijlpaal.
Politiek wetenschapper, jurist en schrijver Benjamin Duerr geeft lezingen in de bieb. Hij schreef het in mei uitgekomen boek ‘De Droom van Den Haag’ over de Haagse Vredesconferenties van 1899 en 1907. Tijdens de lezing vertelt Duerr over de vredesconferenties en de actualiteit. Zal oorlog ooit uitgebannen kunnen worden? Zoals sommigen 125 jaar geleden in Den Haag hoopten. Heeft het internationaal recht en het werk van de gerechtshoven in Den Haag nut - of is het machteloos, zoals sommigen vanwege de oorlogen in Gaza en Oekraïne beweren.
Duerr: ‘Met het boek en de lezingen hoop ik op een toegankelijke manier de publieke discussie over internationaal recht te stimuleren. Het is tijd dat we als samenleving in gesprek gaan over Nederland's rol op het wereldtoneel en hoe Den Haag kan bijdragen aan een betere wereld. Zeker gezien de huidige internationale spanningen is het belangrijk burgers hierbij te betrekken.’
De lezingen vinden op de volgende data en locaties plaats.
Tentoonstelling en publicatie
In het Atrium City Hall is vanaf 24 juni tot 26 juli een tentoonstelling te zien over de vredesconferentie van 1899. Deze tentoonstelling zal daarna in een kleinere variant te zien zijn op verschillende locaties van Bibliotheek Den Haag. Daarnaast publiceert het Haags Gemeentearchief een boekje over de geschiedenis van Den Haag als stad van vrede & recht. Dit boekje zal per 22 juli gratis af te halen zijn op verschillende locaties van Bibliotheek Den Haag.
Achtergrond 125 jaar vrede en recht
Meer dan twee maanden vergaderden vertegenwoordigers van 26 landen 125 jaar geleden (in 1899) in de Oranjezaal van Huis Ten Bosch om afspraken te maken over oorlogsvoering. De belangrijkste uitkomst was het besluit het Permanent Hof van Arbitrage (PCA) op te richten. Daar konden landen naar toe gaan om een conflict op een vredige manier op te lossen. Hiervoor werd later het Vredespaleis in Den Haag gebouwd.
In de 125 jaar erna kwamen meer internationale organisaties op het gebied van vrede en recht naar Den Haag. Enkele voorbeelden daarvan zijn: het International Gerechtshof van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof en tribunalen zoals International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY), het Rwandatribunaal, het Speciale Hof voor Sierra Leone en het Speciale Tribunaal voor Libanon. De stad telt nu 491 internationale organisaties, niet-gouvernementele organisaties (NGOs), kennisinstituten en ambassades.
Meer informatie over de conferentie vind je op de pagina van Just Peace