100.000 vragen aan het IDO
Elke dag komen er vragen binnen bij de IDO balies van bibliotheken door het hele land. Ook in Den Haag zijn de IDO balies, Informatiepunten Digitale Overheid, veel bezocht. Landelijk zijn er inmiddels 100.000 vragen aan het IDO gesteld. Mensen die nog niet zo digitaal vaardig zijn of moeite hebben met de Nederlandse taal, of mensen die hulp kunnen gebruiken bij het vinden van hun weg binnen de digitale overheid zijn bij het IDO in de bieb aan het juiste adres.
De IDO-balies zijn onderdeel van de missie van Bibliotheek Den Haag om te ondersteunen op het gebied van basisvaardigheden en mensen te helpen bij overheidsdienstverlening, om zich goed te kunnen redden in de maatschappij.
In 2022 werden er aan de IDO-balies bij Bibliotheek Den Haag al bijna 3000 hulpvragen behandeld. Veel vragen gaan over DigiD. Daarnaast wordt er veel hulp gevraagd bij het aanvragen van toeslagen via de belastingdienst, bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. Ook bij problemen in het gebruik van een mobiele telefoon, computer of tablet melden veel mensen zich. Bijzonder is dat een groot aantal mensen hulp wil bij online bankieren, iets wat niet onder de overheid valt. Medewerkers aan de IDO-balie helpen bij acute vragen, maar nodigen de deelnemers vervolgens uit voor een cursus, zodat zij steeds zelfstandiger de drempels kunnen wegnemen in de digitale samenleving.
Vertrouwde plek in de wijk
In juni werd de 100.00ste vraag geregistreerd bij het IDO. Ter gelegenheid van deze mijlpaal bezocht demissionair staatssecretaris Digitalisering Alexandra van Huffelen het IDO in Bibliotheek Rotterdam. Het aantal IDO's blijft groeien, bibliotheken werken samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG, KB Nationale Bibliotheek, SPN, ProBiblio en VOB. Bij een eerder bezoek aan Bibliotheek Transvaalkwartier door de staatssecretaris benadrukte zij het belang van een vertrouwde plek in de wijk voor laagdrempelige digitale ondersteuning: “De bibliotheek is een plek waar mensen graag en makkelijk binnenkomen. Met warmte, koffie en vriendelijke mensen. Waar we de bibliotheek vroeger vooral kenden als een plek om boeken te lenen, is het tegenwoordig veel meer dan dat. Het is óók de plek om bijvoorbeeld de taal te leren of computerles te krijgen. Aan de IDO-balie nemen medewerkers en vrijwilligers echt de tijd voor mensen en gaan rustig met de bezoeker kijken wat er moet gebeuren en hoe dat geregeld kan worden.”
Warm doorverwijzen
Nanine Kleijn, coördinator van de IDO’s bij Bibliotheek Den Haag benadrukt de aanpak: “We vangen de bezoekers op, zorgen dat ze zich op hun gemak voelen en nemen zoveel mogelijk stress weg. Door in gesprek te gaan, achterhalen we de vraag of het probleem waarmee de bezoeker zit. Als het lukt, helpen we de klant op weg om zelf tot een oplossing te komen. We zoeken samen informatie op internet bijvoorbeeld, of verwijzen naar de juiste website. Mocht dat niet voldoende zijn, dan gaan we samen met de bezoeker op zoek naar de organisatie die van dienst kan zijn. We nemen contact op met die instantie om een afspraak te maken voor de bezoeker. De IDO-balies hebben veel samenwerking met andere organisaties in de stad. Warm doorverwijzen noemen we dat.” Als er een achterliggende behoefte is aan taalontwikkeling of verbeteren van digitale vaardigheden, attenderen de IDO-balies de bezoeker op de gratis digi-cursussen of activiteiten op het gebied van taalvaardigheid, zoals het Taalhuis.
Openingstijden IDO in Den Haag
Medewerkers van de IDO-balies staan klaar voor iedereen die hulp kan gebruiken, of iemand kent die hulp kan gebruiken. Op onze site vind je de openingstijden van een IDO-balie bij jou in de buurt.
Een IDO balie bij jou in de buurt
Ook de NOS besteedt op aandacht aan het IDO. Lees het artikel hier.