Collegereeks - Onder tsaren en communisten: een geschiedenis van Rusland

Donderdag 15 mei 2025, van 18:30 tot 19:30 | Bibliotheek Laakkwartier

Kosten: gratis

In deze collegereeks neemt studentdocent Wouter van der Hoff je aan de hand van verschillende onderwerpen mee in de geschiedenis van Rusland.

Rusland is anders en toch nabij. De Russische geschiedenis confronteert ons in het Westen met bijzondere fenomenen die tot op de dag van vandaag hun uitwerking nog niet hebben verloren. Hoe komt het dat Rusland zo anders is dan de rest van Europa? Kan Rusland überhaupt wel gezien worden als een Europees land? En hoe heeft Rusland zo’n autoritair karakter gekregen? In deze collegereeks zullen wij in de Russische geschiedenis duiken om te kijken hoe deze ontwikkelingen tot bloei zijn gekomen, en hoe wij daar in onze huidige eeuw nog steeds mee omgaan.

Collegereeks van 4 weken


College 1: Van Kiev tot Moskou: Rusland vóór de tsaren (15 mei)

Wie zijn de Russen, waar komen ze vandaan en hoe gingen zij de Middeleeuwen door? We gaan langs de eerste Russische steden en vorsten, de bekering tot het oosters-orthodoxe christendom en de onderwerping door de Mongolen. Het college eindigt met de opkomst van Moskou, dat uiteindelijk tot het meest prominente Russische vorstendom zou uitgroeien.

College 2: Van Moskou tot Petersburg: Het Russische Keizerrijk (22 mei)
In de vijftiende eeuw begon het Moskovische bestuur zich te centraliseren en verdreef het de laatste Mongoolse plunderaars. Hierna werd het Russische tsarenrijk uitgeroepen door Ivan ‘de Verschrikkelijke’, wat zich territoriaal verder wist uit te breiden. Een eeuw na een grote dynastieke crisis werd Rusland door Peter de Grote op een Europese koers gebracht, waarna het Russische Keizerrijk werd geboren: een imperium dat reikte van Korea in het oosten tot Polen in het westen.

College 3: Van hervorming tot repressie: Rusland in de negentiende eeuw (5 juni)
Het immers groeiende Russische Keizerrijk werd in het begin van de negentiende eeuw binnengevallen door Napoleons grande arméé, die echter geen overwinning wist te boeken in Ruslands weide graslanden. Hierna zouden de Russische keizers afwisselend dan wel een progressieve, dan wel een conservatieve koers leiden – allen met de bedoeling om de autocratie te behouden. Met de komst van de revolutionaire bewegingen en de Eerste Wereldoorlog werd het duidelijk dat het te laat was om het tsarisme overeind te houden

College 4: Van revolutie tot verbrokkeling: Rusland in de twintigste eeuw (12 juni)
De Russische communisten brachten een ongekende koers teweeg in de geschiedenis van Rusland. Met grote ambities begon communistisch Rusland zich te industrialiseren, terwijl de Russen moesten zwoegen onder Stalins staatsterreur. Na de overwinning op het nationaalsocialisme was het aan Rusland om te concurreren met haar nieuwe aartsrivaal in Noord-Amerika: een weddenschap dat zou leiden tot haar eigen tenondergang. In de chaos van het postcommunistisch Rusland wist een voormalig KGB-agent aan het hoofd van de nieuwe Federatie te komen, wiens imperialistische ambities hebben geleid tot een vernietigende en immers voortdurende oorlog in Oekraïne.

Let op! ivm Hemelvaart is er op 29 mei geen collegereeks.

Reserveren

Kom je ook? Reserveer een plekje via laakkwartier@bibliotheekdenhaag.nl, 070 353 75 70 of aan de balie van de bibliotheek. Wil je het laten weten als je toch niet kunt komen? Dan maak je iemand anders blij met je plekje.